Monday, December 17, 2007

compaq sound problem in ubuntu solved

yipppeeeeeee....my sound problem with ubuntu solved after countless chats, forum posts it was finally a guy named erik who helped me out. here is description of my problem and solution:

problem:
the sound was completely absent in my gutsy even system sounds could not be heard.Sometimes weirdly the sound would re appear after a restart and again silence is back after a restart.i had intel hda ich7 family with conexant cx 20549 codec:

solution:

actually the problem came because the alsa should be configured manually because it could not handle the cx20549 codec so had to test various values for model in
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

search for a line like

options snd-intel-hda model=somethin (for most somethin=3stack)


u have to replace that 3 stack with the proper key.for what word to replace,

find these options in the Alsa documentation that comes with the driver.

ftp://ftp.alsa-project.org/pub/drive...1.0.15.tar.bz2

Look in the "alsa-kernel/Documentation/" folder a file called Alsa-Configuration.txt

in the document search for something like this

Model name Description
---------- -----------
ALC880
3stack 3-jack in back and a headphone out
3stack-digout 3-jack in back, a HP out and a SPDIF out
5stack 5-jack in back, 2-jack in front
5stack-digout 5-jack in back, 2-jack in front, a SPDIF out
6stack
...................
..................
"laptop" was magic word for me .whats for you

ofcourse u need a RESTART

finally i would like to thank erik mitchell again for helping me out :)
by the way here is my screen shot with my ubuntu playing rythmbox after long period of silence
aaaah..............

2 comments:

Blaze Boy said...

i really like your blog, my friend has this problem and i passed this page to hime , thanks :), i think u need to c my blog there is somethings related to your favorites

Alumine said...

buy viagra

generic viagra

viagra online